Tri doline

Home/Tri doline

Tri doline

TRI DOLINE (LES 3 VALLES) – ZIMA PROMO

CENOVNIK U PRIPREMI, KONTAKTIRAJTE NAS ZA SVAKI UPIT: 0114047360

Skijalište Tri doline (Les 3 Vallees) predstavlja snežni dragulj Francuske, sa neverovatnih 600 km staza. Ovo je raj na Alpima i jedno od najelitnijih skijališta jugoistočne Francuske, u provinciji Savoja. Ljubiteljima skijanja i snoubordinga je na raspolaganju 430 staza, 25 planinskih vrhova koje povezuju 200 ski liftova, od 1.300 do 3.250 metara nadmorske visine. Žičare za sat vremena prevezu čak 300.000 skijaša/snoubordera i saobraćaju između svih 8 naselja i 13 ski centara. Tu je i šest glečera iznad 3.000 metara, pa na njima skijaška sezona praktično traje čitave godine.

Na Tri doline izgrađeno je ukupno 8 turističkih mesta koja su među sobom vrlo dobro povezana putevima, a pogotovo sa ski stazama.

Ski centar čine sledeće doline:
Bellvile (Les Menuires, Val Thorens )
Meribel
Courchevel

Najveća u sistemu Tri Doline je dolina Vallee des Bellville u kojoj su smeštena tri turistička mesta i koja raspolaže sa preko 300 km staza. Prvo mesto je Saint Martin de Belleville koje leži na visini od 1400 m, drugo je Les Menuires koje je na 1800 mnv, a treće je Val Thorens na 2300 m. U središnjem delu doline Belleville nalazi se Les Menuires, na nadmorskoj visini od 1800-2000 m i jedan je od najpopularnijih ski centara u Tri doline. Zbog veoma pogodnog odnosa cena-kvalitet, ovde rado borave pravi skijaši. Ovo mesto nudi najraznovrsnije staze koje su visokog kvaliteta. Les Menuires nije jedinstveno naselje, već ga čini pet manjih celina: Croisette, Brelin, Preyerand, Fontanettes i Reberty. Besplatni shuttle bus ih povezuje tokom čitavog dana, do kasno u noć. Pored terena za sankanje, tu su i klizalište i otvoreni bazen sa toplom vodom, kao i snežni vrtić za decu, sa mogućnošću ski škole. Od 2005. godine postoji i Sportski centar sa zatvorenim bazenom. Žičarama je izuzetno dobro povezan sa ostalim centrima u Tri doline. Staze su pokrivene sa čak 400 topova za veštački sneg, što garantuje snežne staze tokom cele zimske sezone.
Najpoznatije mesto ovog najvećeg svetskog ski centra je čuveni Val Thorens. Ovo je najviše mesto na sve Tri Doline, a poslednje je izgrađeno, 1972. godine. Val Thorens je nešto više od skijališta, jer nudi neverovatne uslove u bilo koje doba godine. Sezona traje od početka oktobra pa do početka juna zahvaljujući masivu na kojem se nalazi glečer i najviši vrh u Tri Doline, Aiguille de Peclet, koji se nalazi na visini od 3.562 m. Glečer Peclet su lokalne vlasti učinile još veličanstvenijim, jer je tokom noći u potpunosti osvetljen. Ovde nema hodanja po asfaltu i nošenja opreme do skijališta, jer je apsolutno sve podređeno skijanju. U prilog tome govore specijalno propisani uslovi za saobraćaj, gde se, kako bi se sačuvala priroda i klimatski uslovi, automobilima vrlo skupo naplaćuje ulazak u grad, dok se autobusima ograničava vreme koje smeju provesti u mestu na svega 2h. Nakon toga vozilo se mora parkirati niže od naselja, na velikom parkingu, koji se takođe vrlo skupo plaća. Kako bi se sa skijama moglo prolaziti gotovo po celom gradu, napravljene su uske, ograđene i zasnežene staze koje idu paralelno sa ulicama i koje se ne prekidaju ni kada se seku sa ulicom, jer su napravljeni mostići preko kojih se skijaši normalno skijaju kako bi došli do svojih odredišta. Francuzi su do te mere želeli da naprave pristupne puteve za skijaše da su postavili i ski lift – sidro koje ide skroz u središte mesta.

Meribel je drugo naselje u Tri Doline, nalazi se na 1750 mnv i leži u samom srcu Tri Doline. Poznat je po velikom prometu skijaša koji prelaze iz doline u dolinu jer služi kao spoj između doline Vallee des Belleville u kojoj je Val Thorens i doline Vallee de Courchevel sa druge strane. Meribel-Motarett, Meribel Village, Meribel i La Tania čine četiri razdvojena mesta na 1750, 1450, 1400 i 1350 m nadmorske visine.

Dolina Courchevel se sastoji od 4 razdvojena naselja koja s nalaze na 1.300 m, 1.550 m, 1.650 m i 1.850 m nadmorske visine. Mesto je idealna mešavina starog stila gradnje, pomešanog sa ekstravagantnim hotelima, apartmanima, restoranima i svim ostalim što čini centar takvog renomea.

Za ovu sezonu smo za Vas pripremili pakete kojima nećete moći odoleti, posebno ako ste ozbiljan skijaš i ljubitelj kvalitetno uređenih staza, kao i dobre zabave na snegu.