Pošalji upit
Poruka je prosleđena!
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Olimpska regija

Olimpska regija se nalazi u severo-istočnom delu Grčke i pruža se u dužini od oko 70 km uz obalu okruga Pieria.

Glavni grad oblasti je Katerini, smešten na 6 km od mora i oko 20 km od planinskih mesta koja su polazišna tačka za osvajanje Olimpa. Čuvena letovališta krase mahom prostrane i peščane paže.

5 najpoznatijih letovališta Olimpske regije:

 1. Paralia,
 2. Olympic Beach,
 3. Leptokaria,
 4. Platamon,
 5. Nei Pori

Zahvaljujući prostranim peščanim plažama koje se pružaju duž ove obale i zahvaljujući laganom ulasku u more sa postepenim povećavanjem dubine, ova letovališta su najčešći izbor porodica sa decom. Olimpska regija pruža niz mogućnosti i za dodatne aktivnosti tokom odmora jer je odlična baza odakle možete posetiti brojne arheološke i istorijske lokalitete. Blizina čuvenih izletišta upotpuniće Vam odmor ukoliko se Vaš istraživački duh probudi samo par dana nakon što ste mu pružili odmor i izležavanje na plaži. U zavisnosti od toga da li Vam maštu zagolicaju mitovi i legende iz starogrčke mitologije, da li ste željni upoznavanja drugih turističkih mesta ili se radije opredeljujete za opušten izlet koji će Vam pružiti potpuno prepuštanje ukusima grčke kuhinje i melodičnim rimovima gčke muzike, izdvajamo za Vas:

8 najpopularnijih izleta koje preporučujemo tokom Vašeg boravka u Olimpskoj regiji:

 1. Meteori – manastiri izgrađeni na stenama sa strmim liticama, koje mnogi nazivaju “osmim svetskim čudom”, možda bi trebalo i zvanično da ponesu taj epitet, sa tim bi se složio svako ko ih ugleda. Put nas vodi kroz dolinu Tembi i Tesalijsku ravnicu do srednjovekovnih manastira na stenama. Obilazak manastira Veliki Meteori – Preobraženje. Ulaz u manastir je dozvoljen pristojno odevenim posetiocima (zenama u dugim suknjama i pokrivenih ramena, a muškarcima u dugačkim pantalonama). U povratku poseta radionici vizantijsih ikona, pauza za ručak, a zatim stajemo u dolinu Tembi, kod crkve Svete Petke i čuvenog izvora lepote i zdravlja.
 2. Planina Olimp – Toplo proporučujemo da ovaj izlet stavite na svoju listu, jer Olimp ne nosi uzalud epitet jedne od najpoznatijih planina na svetu, mesta na kome je nastala jedna od najstarijih religija starog sveta. Jedinstvena prilika de se upoznate sa nastankom stare grčke mitologije i vidite prirodne lepote Olimpa: Zevsov tron – najviši vrh planine, vodeni rezervat Litos – Zevsovo kupatilo. Obilazak manastira Sv.Dionosija čudotvorca – manastir koji vekovima pruža mir i utočiste posetiocima.
 3. Solun – ovaj izlet je se najčešće bira za šoping, jer ovaj grad nudi pregršt mogućnosti da kupite sve što Vam je potrebno po pristupačnim cenama. Međutim, pored toga, imaćete prilike i da uživate u panoramskom razgledanju centra Severne Grčke i njegovih znamenitosti: Bele Kule, sajamskog i univerzitetskog dela, Galerijusovog Slavoluka, Eptapirgion zidina i poseta crkvi Svetog Dimitrija, zastitnika grada i naravno Zejtinlika – Srpskog vojnickog groblja.
 4. Skijatos – Prilika da se vidi jedno od najlepših ostrva Grčke, ostrvo bujne vegetacije i zlatnih plaža. Posle vožnje autobusom, fantastično krstarenje brodom oko dva i po sata do ostrva Skijatos na kojem obilazimo luku, imaćete slobodno vreme na jednoj od najlepših plaža Mediterana – Kukunaries.
 5. Alonisos Skopelos – Ukoliko biste da upotpunite letovanje posetom jednog interesantnog ostrva, onda ovaj izlet treba da bude Vaš prvi izbor. Nakon vožnje brodom Venus u trajanju od oko tri sata do ostrva Alonisos. Boravak dva i po sata na plaži Patitiri ili individualan odlazak autobusom do grada. Po povratku u luku moći ćete da uživate u grčkim specijalitetima tokom ručka, nakon čega sledi slobodno vreme (skopelos dva sata boravka). Povratak u mesta letovališta je predviđen oko ponoći. Izlet uključuje prevoz autobusom i brodom na kome ćete imati prilike da učestvujete u zabavi uz ples i služenje tradicionalnih grčkih pića.
 6. Krsterenje – Poludnevno krstarenje Olimpskom rivijerom od Paralije ka Grici, idealan izbor za opuštanje i zabavu na brodu uz organizovan ručak na i dužu pauzu za kupanje na jednoj od plaža.
 7. Grčko veče – idealna prilika da se upoznate sa tradicionalnom grčkom kuhinjom, muzikom i plesom. Uz grčko vino i brojne mezetluke, u prijatnom ambijentu za samo par sati možete postati poznavaoci grčkih nacionalnih igara. Samo se prepustite programu koji su domaćini pažljivo osmislili za Vas i uživajte

 

Pieria je jedna od razvijenijih oblasti Grčke, područje je prometno zahvaljujući magistrali Atina-Solun koja kroz nju prolazi. Ova regija ima brojna turistička mesta koja su privlačna za porodični odmor, ali i za avanturiste koji vole da istražuju arheološke ostatke značajnih građevina i uživaju u prirodnim lepotama okruženja. Turistička mesta karakterišu duge i prostrane mahom peščane plaže, među njima su najčuvenija letovališta: Paralia, Olimpyc Beach, Leptokaria, Platamon i Nei Pori. Glavni grad oblasti je Katerini, smešten na 6 km od mora i oko 20 km od planinskih mesta koja su polazišna tačka za osvajanje Olimpa, najviše planine u Grčkoj, planine koja je još čuvena i kao planina Bogova. Zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, 1985. godine planina je proglašena Nacionalnim Parkom. Brojni su istorijski i arheološki značajni spomenici ove oblasti, a među najčuvenijim je lokalitet Dion u podnožju planinskih vrhova planine Olimp. Ovo je bilo značajno kultno mesto, o čemu svedoče brojni ostaci nekadašnjih svetilišta, grobnica, pozorišta, bazilika i drugih građevina.

Turistička mesta sa svojim lepo uređenim plažama, propratnim sadržajima koji odmor čine bogatim i tokom dana i tokom večernjih sati i raznovrsnom ponudom hotelskog i apartmanskog smeštaja sa svojim pristupačnim cenama, čini ovu regiju jednom od najpopularnijih za letovanje u Grčkoj.