Les 2 Alpes

Home/Les 2 Alpes

Les 2 Alpes

LES 2 ALPES – PROMO ZIMA

CENOVNIK U PRIPREMI. ZA SVAKI UPIT NAS KONTAKTIRAJTE: 0114047360

Provedite odmor i praznike u „Haute“ Alpima na jugoistoku Francuske, u ski centru Les 2 Alpes-u, jednom od najviših Francuskih skijališta, u okviru koga se nalazi i najveći skijaški glečer u Evropi. Skijalište je na nadmorskoj visini od 1250 do 3568 m i ima oko 220 km uređenih staza, a poznato je i po idealnim uslovima za freeride. Samo turističko mesto je na 1650 m ndmorske visine i spada među veća skijaška naselja u celoj Francuskoj.

Iz samog grada kreće čitav niz gondola i žičara kojima se može pristupiti okolnim stazama. Grad razdvaja skijalište na dva dela od čega je 80% sa jedne i 20% sa druge strane. Staze koje su najbliže gradu su ujedno i teže, a kako se više povećava nadmorska visina tako ima sve više laganijih staza.

Glečer Les 2 Alpes-a omogućava skijanje tokom cele godine

Les 2 Alpes je poznat i po bogatoj vanpansionskoj ponudi. Ima veliki broj restorana, barova, disco-klubova, bioskopa, pizzerija itd. Grad povezuju tri linije autobusa koje voze redovno i mogu prevesti turiste do gotovo bilo kog dela mesta.

Iz samog grada kreće čitav niz gondola i žičara kojima se može pristupiti okolnim stazama. Samo naselje razdvaja skijalište na dva dela: deo koji čini 80% skijališta nalazi se sa jedne strane i deo koji uključuje 20% skijališta sa druge strane mesta. Staze koje su najbliže gradu su ujedno i najteže, a sve što se više povećava nadmorska visina to ima sve više blagih i lakih staza. Skijalište je takođe poznato, po mnogima, najtežoj crnoj stazi u Europi (Grand Colouire), koja počinje na 2813 m a spušta se na 2400 m. Ova ski staza staza se ne uređuje ratracima, prepuna je velikih grba, jako je strma i što je možda najgore (ili najbolje – kako za koga) osim velike strmine ima i veliki bočni nagib iznad kojeg su vrlo strme stene prepune snega, tako da se često zna dogoditi da preko nje pređe manja lavina. U tom slučaju uslovi skijanja na Colouireu su veoma teški.

Na 2600 m je međustanica velike kabine koja prevozi 15 ljudi do dna glečera (3.200 m). Glečer je prava poslastica. Počinje na 3200 m, gde je izlazna stanica gondole Jardin. Na tom mestu se nalazi veliki restoran sa širokom terasom sa koje se pruža prelep pogled (kada to vremenske prilike dozvole). Glečer se proteže sve do 3568 m. Od početka glečera (odmah pored pomenutog restorana) voze dva paralelna sidra, na čijoj izlaznoj stanici skijaši mogu da produže dalje i da jednom gotovo ravnom stazom dođu do početka tanjira, koji vozi na sam vrh i najvišu tačku ovog skijališta na 3.568m. Odatle se pruža nezaboravan pogled na Vrh Les Ecrines koji se još više uzdiže u odnosu na mesto dokle dosežu žičare. Staze na samom vrhu su blage, ali zato izrazito kvalitetne sa vrlo suvim snegom kojeg ima u izobilju.

Dve zanimljivosti prate glečer. Prva je voz koji ide ispod samog glečera i služi za prevoz skijaša na visinu od 3450m (izlazi malo iznad izlaznih stanica pomenuta dva paralelna sidra), pa je samim tim zanimljiv kao alternativa sidrima, pogotovo kada su vremenske prilike loše. Druga zanimljivost je Ledena pećina. Napravljena je na vrhu glečera i ulazi nekih 10 do 20 metara u sam led. U njoj su od leda isklesane razne figure i što je najbolje sve su napravljeni u razmeri 1:1. Tako se na primer može vidjeti dinosaurus u prirodnoj veličini, polarni medvedi, pingvini, razni predmeti, biste poznatih Francuskih ličnosti itd.

Pošto je visinska razlika skijališta oko 2300 m, uslovi skijanja su fenomenalni, a izbor staza i snega za skijanje je izuzetno raznovrstan. Les 2 Alpes skijašima pruža mogućnost od laganih staza na glečeru i skroz suvog i smrznutog snega, preko savršenog powdera za freeride kojeg ima u izobilju, pa sve do izuzetno strmih staza po kome je ovo skijalište naročito poznato. Prirodne lepote i pejzaži koji odlikuju ovaj kraj, široka raznovrsnost skijaških terena koja mogućava veliki izbor snežne podloge i težine staza, kao i vrlo kvalitetan provod koji očekuje posetioce, glavni su razlozi zašto je Les Deux Alpes, top destinacija među ljubiteljima zimskih sportova.

Odaberite datum kada Vam najviše odgovara da otputujete i doživite pravu avanturu u jednom od najlepših skijališta.

Najviša izlazna stanica: 3558 m/nv.
Najniža polazna stanica: 1280 m/nv.
Visinska razlika skijališta: 2278 m.
Ski staze:
93 uređene ski staze ukupne dužine 225 km. Od toga je:
– 19 zelenih staza.
– 43 plave staze.
– 19 crvenih staza.
– 11 crnih staza.
78 (35%) otpada na plave i zelene st aze, 103 km (45%) su crvene staze, a 44 km (20%) čine crne staze.
Cross county staza: 25 km.
Glečersko skijalište: Glečer Les 2 Alpes (radi cele godine).
Površina uređenog skijališta: 1200ha.
Površina free-ride terena: 765ha.
Off-piste: Izvanredni ulovi za free-ride. Poseban teren La Grave, namenjen isključivo iskusnim freeriderima.
Žičare i ski liftovi
– ukupno: 53. Od toga:
– ski voz: 1.
– godola: 6.
– sedžnica: 26.
– vučnih sli liftova: 20.
Ski trake:2.
Snowparkovi: Snowpark 3200 (jedan od najboljih u Evropi).
Topova za veštačko osnežavanje
: preko 200.
Ski sezona
: Počinje krajem novembra i traje do početka juna.
Glečersko skijalište radi cele godine.