Pozovite nas: 011 404 73 60|info@travelpartner.rs

Kalabrija

  • Kalabrija-Travel-Partner05-Tropea

Kalabrija

Kalabrija Leto 2020.

Cene sa Early Booking popustom – First minute popust uračunat u cenu aranžmana – Kalabrija.

Kalabrija je pravi izbor za LETOVANJE 2020.

Kalabrija je regija u južnoj Italiji koja se nalazi južno od Napulja, na samom „vrhu čizme“.

Svake godine sve je veći broj posetilaca ove regije. Obalu karakteriše veoma čisto more, sa naizmeničnim liicama i uvalama koje prekriva beli pesak, a u unutrašnjosti regije se smatra rajem na zemlji. Najpopularnije turističke destinacije u regiji Kalabrija su: Tropea, Capo Vaticano, Pizzo, Scilla, Diamante, Amantea i Soverato.

Čisto more, bogato istorijsko nasleđe, umetnost, kulturni istorijski spomenici i očuvana tradicija glavni su aduti Kalabrije. Za sve Vas koje golica znatiželja šta je u unutrašnjosti regije, ostaci utvrđenja, zamkova, istorijski centri i crkve će biti prava poslastica za istraživanje. Iako spada u južne nerazvijene regije, Kalabrija se može pohvaliti poljoprivrednim bogatstvom. Tipičan pejzaž čine plantaže maslina koje prekrivaju obronke u unutrašnjosti. Ova regija je veliki proizvođač maslinovog ulja.

Čitava regija Kalabrija čini uzano i dugo poluostrvo, koje se proteže od severa ka jugu u dužini od oko 250 km, maksimalne širine 110km.

Na severnoj strani se graniči sa regijom Basilicata, sa zapadne strane je zapljuskuje Tirensko more, a sa istočne strane Jonsko more. Od Sicilije je odvaja Mesinski prolaz. Cela regija ima oko 2,05 miliona stanovnika, a glavni grad Kalabrije je Katanzaro – Catanzaro, ali najeći i najgušće naseljen je Reggio – Ređo, koji je i glavni ekonomski centar regije.

Kalabrija / Calabria / Kalabria / Bruttium – naziv regije u antičko doba.

Kalabrija je još u vreme Antičke Grčke imala strateški značaj. Zajedno sa Siciliom, Calabria je činila ključni deo Velike Grčke. Bitnost ove regije se ogleda u geografskom položaju zbog kontrole Mesinskog prolaza. Značajna je bila i u vreme Rimskog carstva, nakon čije propasti i ratnih razaranja su bili potrebni vekovi da se oporavi. U narednom istorijskom periodu, stanovništvu Kalabrije je sa mora je stalno pretila opasnost od upada pirata, zbog čega je obala ostala gotovo nenaseljena.

Jedna od čuvenih bitaka za ujedinjenje Italije se odigrala upravo u Kalabriji – na Aspromontu.

Za Leto 2019. turistička agencija Travel Partner je pripremila pristupačne cene i veliki izbor hotelskog i apartmanskog smeštaja kako biste mogli da otkrijete novu i interesantnu destinaciju.

 

 

Na destinaciji Kalabrija očekuju Vas brojni interesantni izleti:

PIZZO CALABRO

Pizzo Calabro je jedno od najlepših i najpoznatijih ribarskih mesta sa istorijskim centrom, koji se odlikuje uskim uličicama i malim trgovima. Ovde ćete posetiti malu Piedigrotta crkvu, uklesanu u steni koja se izdiže iznad mora, kao i Aragonese zamak čuven po ubistvu Joakima Murata. Na kraju ovog putovanja imaćete priliku da probate čuveni Tartufo sladoled, dobro poznat u celom svetu… nakon čega sledi slobodno vreme za kupovinu.

STROMBOLI NOĆU

U popodnevnim satima brodićem se isplovljava iz luke u Tropei direktno u Stromboli. Nakon sat i po plovidbe se stiže u Stromboli gde se posećuje Sciara del Fuoco, koja je karakteristična po strmoj padini gde se lava uliva pravo u more. Nakon ovog istraživanja, imate priliku da nekoliko sati upoznajete selo, posetite crkvu Vincenzo Ferrari. Osim toga, ovde možete videti kuću gde je glumica Ingrid Bergmann živela tokom snimanja filma “Stromboli, Terra di dio”, ili u uživati zalasku sunca.

ZUNGRI I DEGUSTACIJA TRADICIONALNIH PROIZVODA

Ovaj izlet će vas upoznati sa provincijom Zungri, koja se nalazi na 571m nadmorske visine. Zugri je jedno od  najinteresantnijih poljoprivrednih centara ovog područja. Njegov istorijski centar se odlikuje jedinstvenom arhitekturom i predstavlja socijalni model života seljana, koji odoleva kroz vreme. Imaćete priliku da upoznate malu porodicu koja se bavi proizvodnjom crnog luka – nduja, vina, sira i povrća, kao i mogućnost degustiranja i kupovine. Nakon obilaska farme, imate priliku da posetite pećinu Zungri kao i crkvu Gospe od snega.

TROPEA I CAPO VATICANO

Tropea i Capo Vaticano su dva najlepša dragulja Tirenske obale Kalabrije. Tropea je biser Tirenskog mora i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Ime ovog grada prvi pominje Pnini Stariji u prvom veku nove ere. U centru grada sa samog vrha litice, divićete se prekrasnoj crkvi na ostrvu Svete Marije. Crkva je bila deo Bazilike do 11. veka i još uvek pripada opatiji Montekasino. Katedrala, koju su sagradili Normani spada u jednu od najstarijih građevina ovog istorijskog centra. Tokom vekova obnavljana je mnogo puta i danas je najvećim delom u Baroknom stilu. Unutar crkve ima više umetničkih radova. Jedan od njih je slika koju je naslikao Lippo Benivieni, poznata kao “Naša Romanka”- jedna od svetaca u Tropei. Povratak u hotel sa zaustavljanjem u mestu Capo Vaticno. Rt Capo Vaticano, sačinjen od belog granita, dominira prelepim peščanim plažama. Odatle se pruža prelep pogled ka Eolskim ostrvima i ka moreuzu Mesina.

EOLSKA OSTRVA

Prelepo mini krstarenje Vas dovodi do Eolskih ostrva, do kojih se stiže isključivo morem. Ovde ćete pronaći prelepe predele, pećine, uvale, litice, koje je priroda stvorila u čudesnim oblicima. Eolska ostrva spadaju u najlepša ostrva Mediterana. Posetom ovog ostrva do dobićete kulturološko i intelektualno iskustvo, kao i nezaboravne uspomene. Mini krstarenje ima sledeća zaustavljanja: Stromboli, vulkansko ostrvo, koje sadrži vulkan 900 m visine, a jedan je od 4 aktivna vulkana u Italiji. Na ostrvu se nalaze dva sela, ono veće je San Vincenzo, a manje je Ginostra, koje je pravo ribarsko selo. Ostrvo je naročito bogato plažama sa crnim peskom koje su idealne za plivanje i opuštanje.

Lipari su uprkos mnoštvu butika, prodavnica suvenira i kafića, zadržali svoj starinski šarm. Fascinantne kuće, ogroman zamak i katedrala, smešteni su na vrhu stene, odakle se pruža prelep pogled koji oduzima dah. Lipari su veoma lep grad sa uskim ulicama i starim kućama. U samom mestu ćete se diviti prelepoj prirodi, odličnoj infrastrukturi i urbanom životu koje obožava internacionalni jet set. Vulkan, ostrvo sumpora, ima prelepe litice sa predivnim panoramama. Sve to čini vulkan destinacijom koju treba posetiti. Jaki miris kao i kupke koje se nude imaju veoma lekovito dejstvo.

SERRA SAN BRUNO I PIZZO

Polazak za Serra San Bruno. Usputno zaustavljanje pored jezera Angitola, kome ćete se diviti, to je područje velikog prirodnog značaja jer ga nastanjuju retke morske ptice. U Serra San Bruno, šarmantnom gradiću okruženim šumom, posetićete muzej Certosa di Serra San Bruno, kao i crkve od istorijskog značaja. Posle toga sledi ručak, baziran na pečurkama. Posle podne nastavlja se put ka mestu Pizzo jednom od najlepših i najpoznatijih ribarskih mesta, koje sadrži svoj istorijski centar, karakterističan po uskim ulicama i malim trgovima. Ovde ćete posetiti malu crkvu Piedigrotta koje je uklesana u stenama pored mora. Nakon toga sledi poseta Aragonese zamku, gde je ubijen Joachim Murat. Na kraju Vašeg putovanja zaustavljamo se da probate čuveni “Tartufo“ sladoled, koji je poznat u celom svetu. Tu ćete imati vremena i za šoping.

OD OBALE DO OBALE

Brodom. Nezaboravno iskustvo duž Costa Degli Dei, Obale Bogova, sa zaustavljanjem na karakterističnim uvalama uz mogućnošću snorklinga. Izlet traje 2 sata. Obala Bogova je najlepši deo obale Kalabrije i prostire se od Tropee do mestašca Capo Vaticano. Oba mesta su bogata neverovatnim pejzažima, razuđenim obalama i kristalno čistom vodom koja menja boju od plave do tirkizne. Regija obiluje peščanim plažama ,pećinama, i skrivenim uvalama kojima je moguće prići samo brodom. Ova obala nije zanimljiva samo putnicima koji vole kupanje, već i zaljubljenicima u fotografiju. Dobrodošli ste na brod gde ćete uživati sa manjom grupom putnika.

AZIENDA STATTI

Obilazak moderne i kompletne farme u mestu Lemezia Terme. Ova farma postoji više od dvesta godina i obuhvata 500 hektara maslinjaka, vinograde i stabala citrusa , uključujući plodnu zemlju koja hrani 600 grla stoke od kojih se dobija oko 6600l mleka dnevno. Porodica Stattijevih će vas upoznati sa farmom gde ćete videti i mlin, vinske podrume i moći da prošetate maslinjacima, takođe ćete videti kako se uzgaja stoka. Na farmi je moguće probati dve vrste vina i maslinovo ulje. Izlet traje oko 1h i 30min

TAORMINA

Danas Sicijija Obilazak Taormine , malog i lepog grada sa divnom panoramom. Iz ovog grada je moguće videti plaže žičarom sa koje se pruža fantastičan pogled na zaliv Taormina.U gradu je moguće posetiti grčko pozorište, jadan od najpoznatijih spomenika Sicilije. Takodje se možete diviti jedinstvenim zalivu Giardini Naxos i impozantnom vulkanu Etna. Moguće je prošetati ulicom Corso Umberto koja je puna prodavnica, restorana i barova do Piazz-e IX Alpile, odakle je moguće uživati u neverovatnom pogledu, diviti se uličnim umetnicima i slušati sicilijansku etno muziku. Posle ove šetnje je planirana poseta gradskom parku Villa Comunale koji sadrži retke i egzotične vrste biljaka.

REGGIO CALABRIA AND SCILLA

Polazak za Scillu, autentičan mali gradić sa živopisnim pejzažom Costa Viole. Obilazak starog ribarskog sela poznatog pod imenom Chianalea. Sledeće stajanje je obilazak zamka Ruffo i crkve Svetog Rocc-a. Nastavak puta za Reggio Calabriju , elegantnog grada grdjenog u italijanskom ART NOUVEAU periodu. Izlet obuhvata posetu Nacionalnom arheološkom muzeju koji sadrži bogatu kolekciju ostataka veličanstvene Magna Grecie   i bronzanog doba. Šetnja promenadom nazvanom “Najlepši kilometar u Italiji “ po Gabrieli D Annunzio, sa posetom rimskom kupatilu ,grčkim zidovima i katedrali.

NAPOMENE:

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera Organizatora putovanja. Svu odgovornost prilikom izvođenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.