Pozovite nas: 011 404 73 60|info@travelpartner.rs

Aruba

Aruba

Aruba

Aruba je malo holandsko ostrvo u ostrvskoj grupi Karibi i destinacija do koje se iz Evrope lako stiže jer se gotovo svakodnevno organizuju direktni letovi iz Amsterdama. Prva asocijacija na pomen ovog ostrva su bele peščane plaže i ružičasti Flamingosi. Međutim, Aruba je mnogo više od toga, ovde se mešaju kulture i ukusi, prepoznatljiva je i slika zgrada specifične holandske arhitekture u pastelnim bojama svih nijansi.

*svakodnevni polasci, kontaktirajte Travel Partner za svaki upit: 0114047360*

Ostrvo Aruba predstavlja jednu od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije, poseduje svoj ustav, vladu i uživa potpunu unutrašnju autonomiju.

Na ostrvu se mogu čuti jezici: holandski, papijamento, engleski, a ponegde i španski.

Glavni grad ostrva Aruba je Oranjestad, sa 26.000 stanovnika. Ovo karipsko ostrvo je na samo 25km severno od obale Venecuele, dugačko je 30km, a široko 9km.

Ipak, iako malo ostrvo, Aruba je jedna od omiljenih destinacija ljubitelja odmora na belim peščanim plažama, a čest je izbor parova koji žele da medeni mesec provedu na mestu gde im je zagarantovano uživanje u konstantnoj prijatnoj temperaturi vode i vazduha. Aruba je takođe destinacija koja se preporučuje svima onima koji na odmoru vole da uživaju u šetnjama po prirodi koja je pod zaštitom kao nacionalni park, rone i dive se podvodnom svetu koji čine jata raznobojnih ribica koje se roje oko koralnih grebena, ali i oko brodskih olupina, koje predstavljaju posebnu ronilačku atrakciju. Ljubitelji surfa će takođe često odabrati ostrvo Aruba kao svoju destinaciju. I porodice sa decom će imati veliki izbor mogućnosti aktivnosti, a bezbednost na ostrvu je još jedna prednost oko koje ne treba brinuti jer je ona na zavidnom nivou.

Aruba je jedna od onih destinacija na kojoj je pravo vreme za posetu tokom cele godine. Aruba je van orkanske zone, tako da je u sezoni uragana (koja traje od juna do novembra) Aruba sigurnija od većine karipskih ostrva. Tokom cele godine traje prijatno letnje vreme sa osvežavajućim vetrovima, idealno za kupanje i šetnje.

Visoka sezona je u periodu od januara do marta.

Kada birate šta bi sve trebalo obići i koliko vremena u kom delu ostrva provesti, zavisno od afiniteta svakog pojedinca dobro je znati sledeće: na severozapadnoj obali su plaže sa belim peskom, tirkizno more i tople vode. Jugoistočna obala koja je okrenuta Atlantiku ima nekoliko plaža sa belim peskom, kaktuse, ali nemirno more sa strujama i kamenitom obalom.

Aruba ima veliki broj lepih plaža, a evo nekoliko najlepših i najpopularnijih: najpoznatija je plaža Palm beach, koju odlikuje mirna voda prijatna za plivanje. Plaža koja je idealna za svakog ko više voli da se osami je Boka Katalina, savršena za ronjenje jer ima veliki broj riba i raznovrsnu vegetacije. Boka Prins je još jedna plaža pogodna za one koji ne vole gužvu, pa je zato često posećuju zaljubljeni parove. Plaže Arube se ubrajaju među najčistije.

Za ljubitelje aktivnog odmora i one kojima nije dovoljno samo kupanje i uživanje na plažama, preporuka je poseta nacionalnom parku Arikok, gde se može videti veliki broj tropskih biljaka, životinja, uključujući i flamingose. Prirodni bazen, koji meštani nazivaju “Conchi”, je skriveni dragulj nacionalnog parka Arikok. Stenovito, vulkansko okruženje jedno je od najskrivenijih oblasti Arube. Mirna i kristalno čista voda bazena, savršena je za kupanje i ronjenje. Kao dao nacionalnog parka Arikok, obavezno se preporučuje i posete atrakcijama – pećine Gvadirikiri i Fontein. I dok je pećina Fontein izuzetna po svojoj kolekciji starih indijanskih slika, Gvadirikiri pruža mogućnost za jedinstvenim fotografijama zahvaljujući svojim dvema dvoranama, koje propuštaju sunčevu svetlost.

Obilazak nacionalnog parka je dobro organizovan, sve grupe imaju vodiče, a sve šetnje su prilagođene kondiciji posetilaca. Za porodice koje dođu sa malom decom na primer, preporučuju se popularne ponude za posete lokalnim parkovima, kao što su farme leptira, park magaraca, utočište egzotičnih ptica. Turistima se predlaže i obilazak mnogobrojnih pećina, među njima je najzanimljivija Huliba, zbog svog ljubavnog tunela, čiji ulaz izgleda kao srce.

Na celom ostrvu vlada vesela atmosfera, najviše u glavnom gradu Oranjestad, u njemu se svakog utorka organizuje festival muzike, hrane i ručnih radova Bombini (na jeziku papiamentu znači dobro došli).

Aruba nudi za svakoga ponešto. Ono što je preporuka svakome ko poseti ovo ostrvo da obavezno poseti i Arheološki Muzej Aruba, koji čuva Arupsko Amerindiansko kulturno nasleđe. Bonbini festival
se održava svakog utorka od 18h30min do 20h30min u dvorištu Istorijskog muzeja. Ovaj festival pruža turistima priliku da osete kako lokalno stanovništvo živi, da ga upoznaju, da vide kakvi su im običaji, kuhinja, muzika. Ono što sigurno ne treba zaobići je fotografisanje kraj Divi-divi drveća – zaštitnog znaka Arube. Karakterističan oblik Divi-divi drveća je nastao zbog vetrova – pasata koji duvaju sa istoka, tako da je ovo drveće nakrivljeno i to uvek ka zapadu, pa tako rastu u horizontalnom smeru. Ovo drveće interesantnog oblika raste u zemlji kaktusa u Cunucu. Oranjestad – Glavni grad sa arhitekturom u pastelnim bojama koje predstavljaju holandsko nasleđe Arube. U gradu se nalazi i utvrđenje Zoutman, najstarija zgrada na Arubi (1796), kao i Istorijski muzej Arube.

Aruba u ponudi restoraterstva nudi sve vrste internacionalne kuhinje. Ipak, preporučujemo Vam da isprobate neka tradicionalna jela  poput Stoba di Bestia Chiquito (kozije meso sa povrćem), Keshi Yena (pileće meso ili morski plodovi holandskim sirom), keri keri (komadići ajkule) ili pak supu od iguane.

Turizam je veoma razvijen na ostrvu i predstavlja jedan od najbitnijih izvora prihoda za ostrvljane. Zato ćete ovde pronaći veliki broj hotela iz čuvenih hotelskih lanaca i sve što je potrebno savremenom turisti. Turizam je na većini destinacija koje vredi posetiti ostavio svoj trag u vidu menjanja identiteta lokalne kulture, a sve u cilju što lakšeg prikazivanja i konzumiranja destinacije, pa je tako to i ovde.

Ukoliko ipak niste „tipičan“ turista i više volite da osetite iskonsku kulturu naroda koje naseljava Karipska ostrva i doživite kreolski mentalitet i „utopite“ se u lokalno okruženje, onda Vama radije preporučujemo ostrva: Gvadalupe, Santa Lucia, Jamajka, Britanska Devičanska ostrva, Portoriko, Kurasao, Trinidad, Martinik, Dominika ili Dominikanska republika.