KOPENHAGEN – BAJKOVITA PRESTONICA HLADNOG SEVERA: uputstvo za istraživačko tumaranje

Home/Putopisi/KOPENHAGEN – BAJKOVITA PRESTONICA HLADNOG SEVERA: uputstvo za istraživačko tumaranje

KOPENHAGEN – BAJKOVITA PRESTONICA HLADNOG SEVERA: uputstvo za istraživačko tumaranje

Ima jedna grupa ostrva raštrkana između Severnog i Baltičkog mora, koja se poput deteta svijaju u zagrljaj kontinentalne Skandinavije. Na jednom od tih ostrva nalazi se metropala u nordijskom smislu, grad posebne energije koji s toplinom dočekuje svakog gosta namernika ili lutalicu u svoj ponekad hladan zagrljaj – Kopenhagen.

Kopenhagen-travel-partner21

Kopenhagen je u prošlosti za mene bilo neko tamo ledeno egzotično mesto o kojem nisam mnogo znala. Moje prvo sećanje na ovaj grad je kiša koja se izlivala iz apokaliptičnih kumulonimbusa. Ja sam se zapravo zaputila ka jugu Švedske preko aerodroma Kastrup u Danskoj, a kad je avion uronio u gusto sivilo kišnih oblaka, klasičan nordijski stereotip manifestovao se u trenutnu realnost. Od Kopenhagena tada sam mogla videti samo parče parkinga pored aerodroma dok sam hodnikom prolazila ka podzemnoj železnici. Ostatak parkinga se od kiše nije video. I tako prekriven sivilom sa nebesa, Kopenhagen je vešto skrio svoju lepotu od mene. Svega mesec dana kasnije oduzeo mi je dah iako se svojski trudio da me razočara još jednom kišnom ofanzivom, ali pošto sam mu prišla s leđa čemu se nije nadao, neizbežno se dogodila ljubav na prvi pogled. Još u toku jednočasovne vožnje vozom ka ovom lepotanu, obuzeo me je nemir koji verovatno imaju devojke kad idu na sastanak sa omiljenom rok zvezdom. Ništa o gradu nisam znala niti videla sem tog jadnog mokrog parčeta parkinga pa ipak nešto u meni govorilo mi je da sam na pomolu čudesnog otkrića. Nikad neću zaboraviti taj momenat kada su se ulice široko otvorile predamnom pošto sam doslovno izronila iz Kongens Nytorv metro stanice. Moj udah bio je glasan a oči široke. Kiša je lila dok su se ulice šarenile od kišobrana. Moji prijatelji su džangrizavo tražili zaklon, a ja sam se opčinjeno vrtela u krug, začarana prizorom fascinantne neoklasične aritekture skupocenog hotela d’Angleterre, francuske ambasade, Kraljevskog pozorišta i ostale impozantne arhitektonske družine. Od tog momenta imam nezasitu potrebu da ga što češće grlim svojim koracima i izjavljujem ljubav svakim udahom njegovog vazduha.

jul i byen

ŠTA PRONJUŠKATI U GRADU?

A šta ne pronjuškati, da ja vas pitam? No, ajmo od početka, a dalje ćete se vi već nekako snaći kad svratite.

Kopenhagen je pre svega grad dobrog ukusa u svakom smislu. Moda, dizajn, arhitektura, umetnost, kultura, hrana i piće samo su neke od specifičnosti koje mogu da izdvojim. Morala sam sebi da pišem beleške kako bih se što bolje fokusirala na trenutno najbitnije detalje za vas, jer kad je ovaj grad u pitanju pretvaram se u Tolstoja pa bi pisanje moglo poprimiti format njegovog čuvenog romana.

KLASIČNE TURISTIČKE ATRAKCIJE

Rådhuspladsen – svaki obilazak počinje od nekog trga, pa bi i ovaj naš mogao početi upravo tako. Ovde ćete naći gradsku kuću koju je arhitekta Martin Nyrop projektovao inspirisan gradskom kućom u Sijeni. Na građevini se nalazi zlatna statua danskog nadbiskupa Absalona koji je ujedno i osnivač Kopenhagena. Na ovom trgu često se organizuju koncerti, izložbe, skupovi, a ako vas ništa od toga ne zanima, bar imate besplatan internet i izbor klupa za odmor dok vam prsti vredno plešu po pametnom uređaju.

Tivoli – Ovo mesto je više od zabavnog parka sa rolerkosterima. Divna oaza u centru grada, pored koje ćete proći (a nadam se i svratiti) na putu do glavnog trga pored kojeg se i nalazi, obiluje raznolikim zabavnjačkim, kulturolokim i gastronomskim sadržajem. Svakog petka održavaju se koncerti, ponekad poznatih grupa pa zato je sasvim moguće da ćete i gradu, ako imate malo sreće poput mene, doživeti bliski susret treće vrste sa recimo Džaredom Letom. U raskošnim baštama parka, paunovi i patke sa svojim podmlatkom slobodno šetaju, naviknuti na brojne posetioce, a smeh dece pomešan sa muzikom ringišpila ekspresno vraća u detinjstvo. Ulaz se plaća, a ukoliko želite da isprobate i vožnje bilo bi dobro da kupite dnevnu kartu, jer vam se više isplati.

Kopenhagen-travel-partner26

Strøget – Najduža šoping ulica u Evropi, a čuh i u svetu. Počinje kao žila kucavica na glavnom trgu i pruža se skroz do trga Kongens Nytorv. Pored mnogobrojnih poznatih butika i restorana, ovde možete uživati u arhitekturi, uličnim zabavljačima, mirisu palačinki, belgijskog vafla kao i simfoniji velikog broja stranih jezika. Ako vam zasmeta gužva u kojoj je pravilo desne strane misaona imenica, slobodno zalutajte u neku od sporednih ulica i obradujte sebe nekim skrivenim kutkom.

 Nyhavn – Radi se o čuvenom starom kanalu okruženom viševekovnim građevinama koje umeju momentalno da oraspolože svojim bojama. U broju 20, 67 i 18, živeo je čuveni Hans Kristijan Andersen uz čije bajke smo i mi odrastali, pa samim tim to predstavlja naš prvi, najslađi kontakt sa danskom kulturom. Preporučujem restoran Nyhavn 17 gde možete povoljno popiti kafu, čaj, pa i nešto prezalogajiti. Obavezno probajte danski otvoreni sendvič smørrebrød (ne, nije smoreni brod već „smorbrod“) koji je svojim izgledom, ali i ukusom dušu dao za vaš Instagram profil.

Kraljevsko Pozorište – Na samom kraju Nyhavna, sa leve strane kanala ako skrenete levo ukazaće vam se ova moderna građevina danske arhitektonske škole. Ispred se nalazi široka drvena platforma nad kanalom gde možete odmoriti i uživati u prizoru. Tu takođe možete naići na mene, opruženu na suncu, licem zaklonjenim iza knjige.

 Kraljevska Opera – Sa iste platforme kraj pozotišta ugledaćete još jednu geometrijsku atrakciju sa druge strane kanala, u savršenoj simetriji sa Mramornom Crkvom koja prolazi ravno kroz Amalienborg. Kada sam prvi put ugledala zgradu Opere moja prva asocijacija je bila robot Rosie is crtaća The Jetsons, na čiju glavu me oblik zgrade podseća, tako elipsast sa šeširastim krovom. Kako god bilo, Danci su se pokazali kao vrhunski stručnjaci u umerenom kombinovanju futurističke i stare arhitekture u šta ćete se uveriti već pri prvoj šetnji gradom.

Kopenhagen-travel-partner08

Amalienborg – Muzej i kraljevska palata je skup 4 zgrade koje se blago povijaju jedna ka drugoj u krug oko trga. Kada je kraljica kod kuće, zastava na jednoj od zgrada je podignuta pa ju možda i ugledate ili nekog od mnogobrojnih članova njene porodice. Ovde se nalaze i kućice sa kraljevskim stražarem. Ako već to niste učinili u Londonu, i ovde možete zafrkavati stražara koji ne sme ni da trepe dok mu se vi plazite. Samo pazite da ne preterate, važno je razumeti koliko se zakoni u Danskoj poštuju i sprovode.

Crni Dijamant – Ova zgrada je još jedan dragulj danske arhitekture i predstavlja novu zgradu kraljevske biblioteke. Ulaz je besplatan i možete da gvirnete unutra sem da ulazite u čitaonice. Zgrada se takođe nalazi uz kanal pa i ovde imate udobno mesto za odmor gde ponekad možete videti skupinu fotomodela kako briljiraju pred fotografom. U blizini se nalazi i stara zgrada biblioteke u klasičnom stilu, pa tako sneno prekrivena bršljanom sa pogledom na statuu Sorena Kirkegarda priča o nekim davnim vremenima kada je grad pisao svoju ne tako dugu istoriju.

Kristijanija – Ako želite na trenutak da napustite Evropsku Uniju i otkrijete još jednu oazu u blizini centra grada, ovo je pravo mesto za vas. Naročito ako ste zainteresovani za hipi zajednice i kulturu upotrebe i konzumacije marihuane. Ovde ćete videti mnogo nasmejanih lica, dobru atmosferu gde je bilo kakav vid lošeg ponašanja zabranjen i gde je tolerancija na visokom nivou. Ipak, moram vas upozoriti da iako država ovde gleda kroz prste kada je u pitanju konzumiranje marihuane, ona je ipak zabranjena u Danskoj pa bih vas stoga zamolila da pripazite. Nije vam to Amsterdam, a još je dalje od Jamajke.

Mala Sirena – Ova gospođica možda jeste „izvikana“, ali ako od nje ne budete mnogo očekivali može se dogoditi da vam kao i meni bude vrlo simpatična. Ona sedi u negližeu na jednoj steni u vodi kraj obale, dok kineski turisti neprestano, poput mitraljeza, ispaljuju slike fotoaparatom. I mnogi ne vide njenu tugu zbog princa koji je oženio drugu usled čega se pretvorila u morsku penu, niti znaju koliko je puta njena statua bila obezglavljena, jer njeno je ime dovoljno čuveno da bi njena sudbina bila važnija od njene slave. Kada je budete posetili, pozdravite je sa ljubavlji jer njoj će to značiti više od praznih pogleda horde turista.

  •  SKRIVENA BLAGA

Toplo bih vam preporučila da skoknte do Ørestad-a, dela grada koji se nalazi na ostrvu Amager, gde se nalazi i aerodrom Kastrup. Do tamo možete stići metroom iz centra linijom M2 i izaći na stanici Bella Center. Sa jedne strane stanice primetićete ”Planinu” Bjarkea Ingelsa kao i VM Zgrade koje lično zovem Bodljikavo Prase zbog šiljastih balkona koji svaki svoju politiku vodi, a u istoj zgradi je do pre koju godinu živeo i Ingels lično dok se nije preselio u New York. Sa druge strane se nalazi Bella Shopping Center, najveću u ovom delu Evrope. Niže niz ulicu je još nekoliko blesavih sambenih zgrada moderne arhitekture od kojih naročito preporučujem 8 Tallet, čuvenu Osmicu malopre pomenutog arhitekte i njegove firme. U okolini se nalazi još interesantnih umetnina stambene arhitekture, a čitav kvart ima vrlo moderno arhitektonsko rešenje.

Kopenhagen-travel-prtner01

Nikako ne biste trebali propustiti šetnju kraj kanala koji se prostire između kvartova Vesterbro i Østerbro, a moram napomenuti i bajkovitu Botaničku baštu za koju je ulaz gratis.

Što se muzeja tiče, ulaz u Muzej Narodne Istorije je uvek besplatan a vredan posete. Ny Carlsberg Glyptotek je muzej skultpura od antičkog do modernog perioda, moja apsolutno omiljena destinacija kad je u pitanju ovaj vid atrakcije jer pleni kako arhitekturom tako i sadržajem. Ulaz je besplatan nedeljom.

Da se tekst zaista ne bi pretvorio u Rat i Mir, toplo bih vam preporučila da sami istražujete, naročito zato što je grad prilično siguran za ovu vrstu ”egzibicionizma”. Učinila sam to mnogo puta i ona mala čuda koja se kriju u svakom gradu mogu se otkriti i ovde upravo na ovaj način.

O Kopenhagenu nezahvalno je pisati samo jedan kratak tekst pa ću vam sa ljubavlju i na obostrano zadovoljstvo pisati o njegovim slatkim tajnama, jer on to zaslužuje. Možda se nekima mnogo više sviđa Rim, San Francisko, Tokijo, Sankt Petersburg, ali tu divnu energiju bajkovitog plemića ima samo Kopenhagen. Ovde možete biti svoji, biti ono što jeste, pa čak iako vas ne razumeju neće vam zameriti i savršeno ćete se uklopiti u kulturološko šarenilo. Dobrodošli!

Autor teksta – Ivana Vukadinović